David Digital - en Buyer Persona Story


För att göra den här guiden mer värdefull, har vi valt att dela med oss av riktiga personas; David Digital och Adam Analog.

I kapitel fem visar vi hur en detaljerad buyer persona story ser ut. Men nu återger vi en kortare beskrivning för hur en vanlig vardag kan se ut för vår persona. Det är detaljer, men det är viktigt och vi kommer att förklara varför i den takt vi tar oss igenom guiden.

David är en återkommande persona där han kommer att vara en del av köpresan i sin kontakt med en säljare och hur säljaren, genom att förstå sin persona, håller sig relevant.

Men nu, är det dags att träffa David Digital.

En buyer persona story

Det var inte särskilt mycket trafik den dagen när David hade bestämt sig för ta bilen och åka in tidigare än vanligt till jobbet. Klockan var 06:30 när han körde på Torsgatan och precis hade passerat en av vägtullarna från Solnavägen. 

Det är ovanligt att David tar bilen till jobbet men det är dagen innan midsommarafton och han ska hämta upp frugan och sina två barn direkt efter jobbet för att åka vidare till Nyköping. Han och familjen ska fira midsommar på sin väns landställe tillsammans med deras familj.

Han hittar en parkeringsficka på Odengatan, bakom en mörkblå Volvo XC60. När han har promenerat en bit i uppförsbacken på Dalagatan tänker han för sig själv, hur ska jag få min chef att lyssna mer på mina idéer?   

David har jobbat fyra år på samma företag som redovisningskonsult och det är ett gäng som är jämngamla på det mindre företaget med 17 anställda. David trivs på jobbet och när han tänker på vad han gillar mest med sin arbetsplats är det kollegorna som han tycker gör skillnaden. 

Men han skulle vilja förändra ett par saker han tycker fungerar mindre bra och det är vad han ska prata med sin chef om klockan 10, då de har ett avsatt möte för att prata om framtiden.

Vad säger storyn?

Om vi tittar på detaljerna i den här storyn kan vi anta ett par saker med säkerhet. David kör bil till jobbet idag men gör det inte vanligtvis.

Hur kommer det sig?

Med en kvalificerad hypotes antar vi att anledningen är för att David jobbar centralt i Stockholm. Det är dyrt med vägtullar, parkering, tidsineffektivt med morgontrafiken och inte miljövänligt. Men han har bil.

Varför?

David har två barn och i en barnfamilj är bil ett krav för att vardagsbekvämligheten inte ska bli lidande. Vi pratar om fotbollsträningar, månadsvisa storhandlingar, besök hos vänner på andra sidan stan och en tur till landet då och då.

Behöver du veta sånt här om dina kunder?

Detaljer spelar roll och kan göra skillnaden. Låt oss reflektera över detaljerna i storyn som avslöjar att David jobbar centralt i en storstad, har bil, är tvåbarnsförälder som bor utanför stan och att han jobbat på samma jobb i fyra år.

Vad innebär allt detta?

Att du sätter dig in vardagen och förverkligar din buyer persona. Du tar dina anteckningar från Word dokumentet och gör din persona till en levande person. När din persona tar en humaniserad form kan du relatera till utmaningar, problem, rädslor och mål de har.

Och det gör att dina marknadsföringsaktiviteter och försäljningsinsatser blir mer välriktade och träffsäkra.

Med det sagt. David Digital återkommer i guiden och det är en persona som är byggd på research och verkliga intervjuer. När du tar dig igenom guiden kommer du se samband mellan detaljerna och hur det spelar roll.

Buyer Persona - Marknadskit


Skriven av  Benjamin Razi