Vissa hävdar att IT-bubblan närmar sig bristningsgränsen igen. Men går det att göra det antagandet baserat enbart på hur många nya miljard- ”tech” bolag det är som har växt fram i förhållande till för bara några år sedan?

digital-unicorns.jpg

Bild från CB Insights

Jag tror inte att det är så enkelt och framförallt inte att det är en bubbla.

Många av alla dessa nya bolag som explosionsartat växer fram gör världen till en bättre plats genom att erbjuda digitala tjänster som helt enkelt förenklar våra liv.

Tjänsterna skapas med den enkla idén; vad skulle kunna göras för att förbättra våra liv med hjälp av tekniken?

Varför så många miljardföretag på senare år?

Tack vare Cloud computing, som enkelt förklarat innebär "obegränsat med resurser, alltid tillgängligt".

Cloud computing är ofantligt många datorer där vi alla får dela på resurser, fullständigt skalbart efter vårt behov och där vi endast betalar för det vi nyttjar.

Det är en modell som möjliggör principen ”överallt och alltid tillgängligt”.
Vilket i sin tur betyder att för alla dessa techbolag är det inte längre ett stort startkapital som är den avgörande faktorn för att få ut nya digitala tjänster med en global räckvidd.

Den avgörande faktorn har snarare att göra med din egna handlingsförmåga att förverkliga din idé och kunskapen om vart du skall börja.

Hur ser framtiden ut?

Trenden är definitivt att vi börjar tröttna på att äga alla extra saker vi inte behöver och att vi istället väljer att konsumera en tjänst.

Idag är vårt teknikutnyttjande en livsstil som går ut på att förenkla våra liv – allt ifrån att boka taxi, beställa städhjälp och ordna vårt boende utomlands har ganska dramatiskt förändrats tack vare dessa nya digitala tjänster.

Kan det därför vara rimligt att anta att handlar mer om vår nuvarande livsstil än att det är en bubbla?

Det finns vissa saker som vi människor aldrig kommer att sluta göra, som ett exempelvis försämra/försvåra vår vardag. 

Vilket leder till att du kommer att fortsätta tacka ja till flera digitala tjänster som gör din vardag lättare.

Du vill väl knappast ta ett kliv bakåt nu när alla dessa tjänster förenklar ditt liv?

Nästa stora digitala innovation?

Låt oss hoppas att det är den osynliga tekniken, presenterad som en tjänst som bygger på data och insikter om dig och mig som person – en tjänst som presenterar relevant innehåll i realtid.

En tjänst byggd på mycket smart A.I. som kopplar upp sig automatiskt mot all typ av teknik och läser av tillgänglig data via öppna APIer och som kan svara i enlighet med dina tankar.

I sin absolut enklaste form finns tekniken redan idag, men den är utspridd och till viss del även väldigt manuell.

Vi kallar det för BI (Business intellegence), IoT (Internet of Things) och Big data – och även om BI, IoT och Big data är bra är det en mycket sämre version av Iron Man’s J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System).

J.A.R.V.I.S. är snäll, hanterar problem och är förstående – lite som ens närmaste vän som assisterar och hjälper dig när du jobbar.

Hur långt bort är det tills vi får se en egen J.A.R.V.I.S.?

Förhoppningsvis mycket närmre än vi tror – idag finns tidiga embryon i form av Apples Siri, Google Now och Microsoft Cortona.

Förhoppningsvis inte alltför långt bort. Det krävs bara lite mer utvecklingstid ;)

Presenterar J.A.R.V.I.S. in action.